- Ikan air tawar yang dipilih akan disiang,dibuang perut dan dibersihkan.
- Toskan air daripada bahagian ikan sebelum dilumur dengan garam pada kadar 15 peratus.
- Setelah dilumur garam,ikan diperap selama 2 hingga 3 hari.
- Selepas melalu proses perapan,ikan sekali lagi dicuci dengan air melalui tiga proses dan ditoskan.
- Sebaik dikeringkan ikan digaul pula dengan beras goreng yang sudah dihancurkan ,sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara dan dicampur dengan sedikit asam jawa.
- Peram untuk kali kedua selama kira-kira 14 hari di dalam balang kedap udara.
- Pekasam yang sudah melalui proses matang kini boleh dibungkus dan sedia dipasarkan.
Assalamualaikum.. Welcome everyone, simple introduce about me; As motivation, if you dont GO after what you want, you'll never have it; If you do not ASK, the answer will always be NO; If you do not STEP forward, you'll always be in the same place.. think about it :)
Saturday, 11 October 2014
Cara memproses ikan pekasam
Cara-cara memproses pekasam :
Subscribe to:
Posts (Atom)